Landets største filantropiske aktører har haft gang i ansættelseskontrakterne de seneste fem år, hvor det samlede antal ansatte i fondssekretariaterne er steget med 80 procent.
Det viser en ny gennemgang af antallet af fuldtidsansatte i de 50 mest uddelende fonde og filantropiske foreninger
Hvor der i 2017 var 686 mennesker ansat i elitefondene, var antallet steget til 1.233 ved udgangen af 2022.
Fundats’ opgørelse er baseret på de 50 fonde og foreninger, der ligger øverst på Fondenes Videnscenters top-100 over Danmarks mest uddelende fonde i 2022.
På linje med, at Novo Nordisk Fonden med bevillinger sidste år på 7,5 milliarder kroner ligger suverænt i spidsen på uddelingshitlisten, ligger mastodontfonden også klart i top, når det handler om antallet af medarbejdere.
Ifølge Novo Nordisk Fondens 2022-regnskab var det gennemsnitlige antal fuldtidsansatte i fonden 160. Til sammenligning var der for fem år siden 100 færre fuldtidsmedarbejdere i Novo Nordisk Fonden.
Vil bygge nyt kæmpestort domicil
Dermed slutter Novo Nordisk Fondens ekspansion på personalesiden ikke. For blandt andet at kunne rumme den fremtidige vækst i antallet af medarbejdere, har fonden i dette efterår købt en 54.000 kvadratmeter stor grund i Tuborg Havn i Hellerup i samme område, som dens nuværende hovedsæde også ligger. Planen er, hvis ellers lokalplanen for området bliver blåstemplet, at opføre et domicil på hele 16.900 kvadratmeter.
Når vi taler de nærmeste år, går det kun i én retning, og det er vækst
Steffen Pierini Lüders – Kommunikationschef, Novo Nordisk Fonden
Ifølge Novo Nordisk Fondens kommunikationschef Steffen Pierini Lüders er det ikke muligt at sige, hvor mange medarbejdere fonden vil have fremover.
”Når vi taler de nærmeste år, går det kun i én retning, og det er vækst. Men jeg kan ikke sætte tal på, præcis hvor mange medarbejdere vi skal være hverken på kortere eller længere sigt,” siger Steffen Pierini Lüders.
Han ønsker ikke at svare på, præcis hvor mange ansatte, der bliver plads til i fondens nye domicil på Tuborg Havn, når dørene – hvis det går som forventet – kan slås op om cirka fire år.
”Ligesom vi gør nu, er det også planen, at fonden og Novo Holdings skal bo under samme tag i det nye domicil. I øjeblikket sidder vi i alt cirka 280 mennesker, og uden at sætte et specifikt tal på, kan jeg godt sige, at der vil være plads til et noget større antal i den nye bygning,” siger Steffen Pierini Lüders.
Vækst i uddelinger og ansøgninger kræver flere hoveder
En af de fonde, der procentuelt har oplevet den største stigning, er Danmarks 43. mest uddelende fond, Spar Nord Fonden. Den erhvervsdrivende fond med kontor på Hadsundvej i Aalborg havde i 2017 én medarbejder. Sidste år steg behovet for kontorstole til syv.
Ifølge fondsdirektør i Spar Nord Fonden Bo Uggerhøj hænger væksten på personalefronten direkte sammen med det voksende udbytte, fonden modtager fra Spar Nord Bank.
”Det har ikke kun medført flere og større uddelinger, men også flere ansøgninger – især efter coronatiden. Alene opgaven med at kvalificere, prioritere mellem og svare på ansøgninger kræver flere hoveder. Vi behandler alle ansøgninger meget grundigt og seriøst, og selvom man ikke får en bevilling, har man krav på en ordentlig behandling,” understreger Bo Uggerhøj.
En anden årsag til stigningen er ifølge Bo Uggerhøj compliance.
”Det har været nødvendigt at ansætte flere medarbejdere for at sikre, at vi overholder alle love og regler og er compliant i forhold til myndighederne. Sidst, men ikke mindst, er vi også begyndt at gøre mere ud af at kommunikere om fondens uddelinger rundt omkring i landet i takt med, at vi er gået fra en være en lokal til en landsdækkende fond,” siger Bo Uggerhøj.
Det har været nødvendigt at ansætte flere medarbejdere for at sikre, at vi overholder alle love og regler og er compliant i forhold til myndighederne
Bo Uggerhøj – Fondsdirektør, Spar Nord Fonden
Selvom væksten i Spar Nord Fondens uddelinger fortsætter, er det ikke Bo Uggerhøjs forventning, at der på kort sigt nødvendigvis skal udarbejdes nye stillingsopslag i fonden.
”I år kommer vi op på den gode side af 75 millioner kroner og næste år forventeligt på den gode side af 100 millioner kroner. Vi forventer dog ikke, at vi på den korte bane skal udvide administrationen. Vi prøver at holde administrationsomkostningerne i ave og har en tommelfingerregel om ikke at blive for tunge på den administrative del, men udviklingen i antallet af medarbejdere fremadrettet handler selvfølgelig også om, hvad der sker med antallet af ansøgninger. Får vi pludselig dobbelt så mange ansøgninger, kommer vi til at svede! Umiddelbart vurderer jeg, at vi godt kan håndtere det med den nuværende medarbejderstab, selvom vi skal til at dele plus 100 eller 150 millioner kroner ud om året, men hvis vi krydser 200 millioner kroner – og med den mængde ansøgninger, dét så vil medføre – skal der nok flere arme og ben til,” siger Bo Uggerhøj.
Professionalisering af fondsarbejdet
Også i Nordea-fondens hovedsæde på Christianshavn er antallet af medarbejdere vokset ganske betragteligt de senere år. I 2017 var der 15 medarbejdere, og fem år senere var antallet vokset til 26.
Ifølge Henrik Lehmann Andersen, der er administrerende direktør i Nordea-fonden, begyndte stigningen i antallet af ansatte for alvor omkring 2008-09, hvor der blev igangsat en professionalisering af sekretariatsarbejdet.
”Da jeg startede i fonden i 2013, var der 11 medarbejdere, og når vi nu er flere end dobbelt så mange, handler det meget om den professionalisering af fondsarbejdet, der er sket, og den governance, som er fulgt med. Det har blandt andet krævet mange kræfter – og gør det fortsat – at få styr på al vores rapportering, forretningsordener, forretningsgangsbeskrivelser med videre, og samtidig er der sket en markant professionalisering af vores bestyrelsesbetjening,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Det har blandt andet krævet mange kræfter – og gør det fortsat – at få styr på al vores rapportering, forretningsordener, forretningsgangsbeskrivelser med videre
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
De nye medarbejdere i Nordea-fonden arbejder med investeringer, uddelinger, kommunikation og monitorering.
”Helt konkret er vores økonomiafdeling blevet udvidet med fire personer, blandt andet som følge af at vi siden 2017 ikke kun investerer i Nordea-aktier, hvilket har øget behovet for medarbejdere til at varetage fondens investeringer. Vi har også ansat flere medarbejdere som følge af, at vi har ændret vores måde at arbejde med uddelinger på. Fra tilbage i tiden at være orienteret mod bare at dele pengene ud, er vi nu i højere grad orienteret mod at skabe så stor effekt som muligt af uddelingerne. Derfor er antallet af uddelingsfolk vokset med tre-fire personer. Derudover har vi flere nu end tidligere, der arbejder med kommunikation, og flere, som arbejder med monitoreringsopgaven, altså at sikre, at pengene rent faktisk bliver brugt til det, der er søgt om støtte til,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Uddelinger stiger til 900 millioner kroner
Nordea-fondens samlede årlige uddelinger er vokset fra 268 millioner kroner i 2020 og 339 millioner kroner i 2021 til 479 millioner kroner sidste år. I år sigter fonden ifølge direktøren mod at uddele 900 millioner kroner.
Men større uddelingsbeløb betyder ikke nødvendigvis, at der ifølge Henrik Lehmann Andersen er behov for flere medarbejdere.
”Det kommer an på, hvilken uddelingsmetodisk logik man arbejder ud fra. Hos os er antallet af uddelinger steget markant parallelt med uddelingssummen, og det er et strategisk valg, vi har truffet, om blandt andet at have rigtig mange små samarbejdspartnere i hele landet. Porteføljen af igangværende, ikke-afsluttede projekter er markant større i dag, end den var i 2017, og opfølgningsopgaven er noget mere omfattende nu, end den var tidligere, hvilket har betydet, at vi har fået brug for flere mennesker,” siger han.
- Forventer du, at væksten i antallet af medarbejdere kommer til at fortsætte de kommende år?
”Hvis uddelingsomfanget fortsætter med at vokse, vil der sandsynligvis blive behov for flere ressourcer. Men jeg kan ikke sige noget om, hvor mange medarbejdere vi er om fem år. Det afhænger af, hvilken strategisk retning, bestyrelsen beslutter, at vi skal gå i,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Ansatte i Mærsk-fonde løber stærkt
Selvom tendensen blandt de 50 elitefonde er, at der er skruet kraftigt op for antallet af medarbejdere fra 2017 til 2022, er der dog også enkelte fonde på listen, hvor der enten er status quo eller kun sket minimale udsving i den ene eller anden retning.
Det gælder blandt andre det fælles sekretariat for den henholdsvis 3. og 9. mest uddelende fond i Danmark, A.P. Møller Fonden og Den A.P. Møllerske Støttefond. I de to fondes kontor på Esplanaden er antallet af medarbejdere kun vokset med én: Fra 19 til 20.
”Men der løbes også stærkt,” skriver direktør Mads Lebech i en mail til Fundats.
Ifølge Mads Lebech er der i et par tilfælde de seneste år kommet nye profiler ’ombord’.
”Jeg kan generelt konstatere, at mindre sager kan kræve lige så meget arbejde og involvering som større sager. Initiativer som ’folkeskoledonationen’ i A.P. Møller Fonden og ’det sociale initiativ’ i Den A.P. Møllerske Støttefond har begge i deres karakter, også omkring vidensopbygning, været mere håndholdte såvel i ansøgningsfasen som under projekternes udførsel, end andre bevillinger nødvendigvis har behov for,” forklarer Mads Lebech.